Start

Kweken van witloof Frans Tack : 8 september 2017

 

Waar zaaien we witloof?

 Witloof wordt het best gezaaid op een plaats waar de grond het meest uitgeput is, d.w.z.:

-          Waar de stikstof uit de grond is

-          PH waarde 6-6,5

-          Niet net na het bekalken van de grond want kalk maakt stikstof los uit de grond

Verschillende jaren naeen op dezelfde plaats zaaien is goed en dit net tegen de regels van de vruchtafwisseling

 

Wanneer zaaien we witloof?

Witloof is een zomergewas en mag dus geen groeistilstand hebben

Best is zaaien rond 10 mei. Uitzondering is het ras Tabor dat we best zaaien rond half juni.

Witloof heeft 90 dagen nodig om tot wortel te komen. Vanaf half maart kunnen we dus potas geven en goed onderspitten.

We zaaien witloof op ruggen of we zaaien in rijen. 33 cm tussen de rijen en 12-15 cm tussen de plantjes. Rijen zaaien in west-oost richting zodat ze goed kunnen uitwaaien en er geen last is van insecten.

Eerste wortels kunnen gerooid worden eind oktober. We leggen ze vlak, in rijen naast en op elkaar. Laatste rij wordt afgedekt zodat ze zeker niet in de zon  komen te liggen.

We laten ze zo 14 dagen liggen. Het blad kleurt nu rood en het sap van de bladeren gaat zo in de wortel. Pas dan gaan we het blad afsteken. Bij een wortelomtrek van 4 cm bovenaan gaan we het loof afsnijden tot 2 cm beven de wortel. De wortel heeft nu een lengte van 18-20 cm .Zijwortels mogen afgesneden worden zodat ze straks recht de grond in kunnen. Opletten dat we bij het kort zetten van het loof de groeischeuten niet wegnemen want daar komt straks het witloof op. Rotte bladeren zeker verwijderen.

Intafelen.

We gaan zeker de wortels recht naar beneden in de grond steken en zeker niet schuin.

Hiervoor kunnen we oude bloembakgrond gebruiken gemengd met tuingrond. Opletten bij het binnenhalen van de temperatuur van de grond anders eerst enkele dagen binnen zetten.

We vullen de bloempot vol met wortels en strooien dan wat grond lichtjes over de wortels. Met een broeskop bewateren.

 

De pot wordt 12 dagen aan een temperatuur van 12°C weg gezet. Zeker niet warmer. Het is ook niet nodig de pot in het donker te zetten. Dan zal de wortel geworteld zijn.

Erna wordt de pot in het donker gezet aan een temperatuur van 17°C-19°C . We geven een klein beetje water via een gietrand die we gelaten hebben of via een buisje die we tussen de wortels geplaatst hebben.

 

Nu wachten op het witloof dat kan groeien.

 

Keukenweetjes over kruiden en recepten door Rita Vandenberghe : Vrijdag 13 oktober 2017

Brandnetel: gebruikt om weerstand op te bouwen door bloedzuiverende werking. Inname gedurende 28dagen- de tijd die loopt in de maankalender.

Oostindische kers: antibioticum. Blad kan gebruikt worden in de soep en in salades. Zaadjes die eraan komen op appelazijn leggen. Ze lijken op kappertjes. Appelazijn zorgt voor de voorvertering. In de winter op salades doen.

Lavas: bevat veel vitamine C. Kan gebruikt worden in de soep. Maak in de winter terug soep en gebruik een kruidentuiltje ipv bouillonblokjes met tijm, salie, laurier en rozemarijn. Gebruik zeezout.

Paardenbloem: Is familie van het witloof. Heeft een reinigende werking en spoelt gal en lever.

Zwarte bes: Bevat veel vitamine C. Houdt uw eigen cortisone op peil. Drink een thee van de bladeren.2 koffielepels gedroogde bladeren op een tas water. Voor verse thee dubbele dosis nemen daar de bladeren nog veel vocht bevatten.

Citroenmelisse: Werkzaam tegen een prikkelhoest, om beter te slapen. Pluk de kruiden 3 dagen voor de volle maan. Ook te gebruiken in salades.

Salie: Bij het eten heel lekker in vleesgerechten. In thee te gebruiken tegen bronchitis. Kan ook gebruikt worden om te gorgelen. Salie gaat transpiratie tegen en wordt gebruikt om af te koelen. Ook goed om in een voetbad te doen tegen zweetvoeten.

Citroenmelisse+salie+vrouwenmantel: samen te gebruiken tegen opvliegers in de menopauze.

Vlier: wordt gebruikt om siroop te maken. Werkt zuiverend maar opletten want wekt koorts op. Niet gebruiken bij griep.

Rozemarijn: Moet sterke thee van gemaakt worden door de houterige structuur van de plant. Dus 5 minuten laten koken. Kan ook in een voetbad gebruikt worden om warme voeten te krijgen in de winter.

Tijm: Werkt versterkend. Goed bij verkoudheden en longontsteking. Ook te gebruiken inde soep. Als ze klaar is, erin doen.

Malve of kaasjeskruid: Bloemen worden gebruikt bij verkoudheden en het blad in de soep of in de sla.

Laurier: verwijdert schimmels. Te gebruiken in  een voetbad vb. schimmelnagels.

Goudsbloem: Bloemblaadjes worden op olie gelegd

 

Belang van bijen, hommels, wespen en kevers   Roland Devooght  3 november 2017 

Waarom zijn insecten nuttig?

Insecten verdwijnen omdat ze zich niet kunnen voortplanten.

De beste manier om bloemen zich te laten vermenigvuldigen is via zaad van de bloemen. Hierbij zorgen insecten voor de kruisbestuiving en 60% van de bloemen hebben kruisbestuiving nodig om zich verder te zetten. Misvormd fruit vb. aardbeien komt door een slechte bevruchting.

Insecten zijn dus nodig in de tuin! 

Kort overzicht van enkele insecten:

Vlinders leven 4 ā 6 weken en hebben bloemen nodig om te overleven. Vandaar soms ook hun naam. Denk aan het koolwitje dat we in de kolen terugvinden. Vlinders zoeken nectar in de bloemen = suiker

Bijen hebben interesse in het stuifmeel en de nectar

Kevers

Voorbeelden zijn oorwormen, onze- lieve –heersbeestje, spinnen en zweefvliegen

 

Wespen

Deze zijn vleeseters en aldus niet geīnteresseerd in bloemen. Ze voeden zich met dode bijen en leven van de uitwerpselen van hun eigen larven.

Wespen vliegen uit als er te weinig uitwerpselen zijn om te eten en gaan dan op zoek naar eten.

Bijen

In de zomer zitten er in een bijenkast ong. 60 000 bijen en in de winter ong. 10 000.

De koningin legt ongeveer 1500 eieren/dag en wordt gevoed door de bijen. Daarom zijn  er in de zomer zoveel bijen. De koningin leeft ongeveer 4ā5 jaar en een bij ongeveer 5ā6 weken.

 

Een bijenkast levert per kast ongeveer 50 ā 60 kg honing op. Bijen halen de nectar uit de bloemen en brengen die naar de bijenkast en dat wordt de honing.

Het stuifmeel uit de bloemen hangt ook nog aan hun pootjes als ze naar de kast komen. Pollen zijn dus de stuifmeelkorrels die gedroogd worden.

Soms laat men in de ramen barsten komen en ook dat vullen de bijen op. Dat is propolis.

 


Start | Bestuur | Doelstelling | Lidgeld | Onze activiteiten | Verslagen 2017 | Discussies | Contactinformatie | Krombeke | Bebloeming | Nuttige informatie | Bezoekers

Bij problemen met of vragen over deze website kunt u contact opnemen met [Willem].

Laatst bijgewerkt: 05 november 2017